El pla d'estudis del Màster en Nutrició i Metabolisme consta de 60 crèdits. Els estudiants poden escollir entre tres itineraris d'especiatlizació, cadascun amb matèries específiques (21 ECTS):
- Nutrició Clínica
- Aliments funcionals i nutracèutics
- Recerca
Les tres especialitats comparteixen un mateix bloc d'estructura formativa (21 ECTS). Per finalitzar, els estudiants han de superar el Treball de Fi de Màster (18 ECTS).
Els principals objectius formatius del títol són:
- Proporcionar als estudiants un marc teòric sòlid i actualitzat sobre la funcionalidat dels components dels aliments, la nutrició clínica i les eines per a descobrir la seva acció sobre l’organisme i entendre les interaccions entre nutrients i salut.
- Proporcionar asl estudiants els coneixements conceptuals necessaris per entendre les bases moleculars, metabòliques i fisiològiques de la nutrició per explicar les conseqüències i efectes dels nutrients, tant a l’organisme como a nivell bioquímic i molecular.
- Oferir l’oportunitat d’intensificar la formació a través de les especialitats d’aliments funcionals i nutracèutics, nutrició clínica i recerca, segons els interessos i motivacions dels estudiants, facultant a les persones titulades per a vetllar per la salut i qualitat de vida de la població.
- Impartir una formació pràctica, d’alta qualitat, que apropi els estudiants a l’àmbit de la recerca, així como a l’entorn hospitalari i a la indústria alimentària.
El Màster es pot cursar en un any o en dos, segons la preferència i la disponibilitat de l'estudiant.
Les assignatures s'imparteixen en centres de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona) i la Universitat de Barcelona (Barcelona), a una hora de viatge. Això implica la necessitat que els alumnes es desplacin entre les dues ciutats, majoritàriament al novembre i desembre. De totes maneres, l'horari de classes és intensiu i agrupa en un mateix període les matèries que s'imparteixen per centre, per facilitar la mobilitat i aprofitar al màxim cada desplaçament.